A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variable references should be returned by reference

Filename: core/Common.php

Line Number: 257

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Only variables should be assigned by reference

Filename: core/Loader.php

Line Number: 150

A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: Function mcrypt_get_iv_size() is deprecated

Filename: libraries/Encrypt.php

Line Number: 319

A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: Function mcrypt_create_iv() is deprecated

Filename: libraries/Encrypt.php

Line Number: 320

A PHP Error was encountered

Severity: 8192

Message: Function mcrypt_encrypt() is deprecated

Filename: libraries/Encrypt.php

Line Number: 321

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/vinarakar/public_html/system/core/Exceptions.php:185)

Filename: libraries/Session.php

Line Number: 671

Vina Rakar
O piškotkih
Kaj so piškotki in zakaj so potrebni?

Piškotek je kratko besedilo, ki ga spletna stran ob vašem obisku pošlje brskalniku.
S pomočjo piškotkov prilagajamo vsebino na naši spletni strani, si zapomnimo vašo izbiro jezika.


Seznam piškotkov, ki jih uporabljamo:


Ime piškotka Namen piškotka
vinarakar Potreben za shraniti izbiro jezika
_utma; _utmb; _utmc; _utmv; _utmz Statistika ogledov spletne strani (Google Analytics)

Refošk

Refošk je avtohtona sorta rdečega (pri nas pogovorno črnega ) vina, in najbolj zastopana sorta v Slovenski Istri. Vino je temnorubinaste barve, z vijoličnimi odtenki z vrsto prijetnih vonjav po gozdnih sadežih. Po mlečnokislinske razkisu se njegova rezkost zmajša, ter postane bolj uglajen in harmoničen. Terciarne arome, ki se razvijejo z zorenjem v steklenici pa doprinesejo tudi aromatiko in okus po usnju, dimu, praženem... Najraje se poda k zahtevni hrani kot so zreli in pikantni siri, suhomesnati izdelki, ter divjačini. Mlade refoške serviramo pri temperaturi 15 stopinj celzija, zrele pa pri 18 stopinjah.

Malvazija

Malvazija je druga najpomembnejša sorta vina v Slovenski Istri. Je sorta, ki ima zanimivo zgodovino. Raste po celem sredozemlju, k nam pa naj bi prišla iz Grčije. Ima tudi različne sinonime kot so Istrska Malvazija, Malvasia bianca, Malvasie blanche... Vino je slamnato rumene barve, s staranjem pa preide celo v jantarno. Okus vina spominja na suho seno, vaniljo, cvetove akacije... Malvazije je rada spremljevalka belega mesa pa tudi rib, zrela pa tudi enako zrelih sirov, fritadi in še in še. Serviramo jo pri temperaturi od 10 pa do 12 stopij celzija.

Rumeni Muškat

Na koncu nebi mogli mimo sorte, katera prav s svojo posebnostjo zaokroži zgodbo Istrskega vinogradništva. Rumeni Muškat spada med aromatične sorte, katerega vinificiramo na različne načine ter z časom trgatve. Kot vino je lahko suho pa vse tja do sladkega, kateri je najbolj primeren za spremljavo sladic. Najbolj izstopa njegova muškatna cvetica, ki pivca očara in ga neprestano sili v vonjanje te žlahtne vsebine. Vonjave so različne od vrtnic, citrusov pa tudi vanilje in breskve. Rumeni Muškat je najraje v družbi morskih sadežev, raznih paštet, pa tudi sadnih kup, ter sladic. Če je vino suho ga serviramo pri temperaturi 12 stopinj celzija, sladkega pa 14 stopinj.Ostale Sorte

Ostale sorte so zastopane v manjši meri, vendar so bile v zgodovini del Istrskega vinogradništva. Omenili bomo dve, ki so bile zasejene tudi v naših vinogradih. Ušji rep: bela sorta, slabo zori, veliki mesnati grozdi, kiselkast okus, dodajali so ga Malvaziji da je povečal količino. Plavina: rdeča sorta vina, grozdje slabo obarvano, slabo zorenje, včasih so ga mešali z Refoškom, da so dobili vino za vsak dan). V Istri jih je bilo še veliko, nekateri vinarji pa jih danes obujajo in vinificirajo samostojno.

logo subvencije